© Copyright Mats Rajaniemi 1996 - 1998

Datorn

Datorn består av följande delar: tangentbordet, systemenheten, bildskärmen och en mus. I systemenheten finns en pryl som kallas mikroprocessor. När man pratar om Pentium, 486’a och så vidare, så är det mikroprocessorn man talar om. Det är som motorn i en bil, en fyrcylindrig motor, en V6’a, V8’a o.s.v.
Ett annat namn för mikroprocessor är CPU (Central Processing Unit) och det är den som sköter om allt jobb och alla beräkningar. Datorn behöver också någonstans att lägga allt data och de program som den jobbar med för tillfället och det är internminnet. När man pratar om RAM minne, eller säger att datorn har t.ex. 8 meg RAM, så är det internminnet man refererar till. Sen behövs också någonstans att förvara alla program, filer och dokument som man har. Det är vad hårddisken är till för. På hårddisken lagras allting permanent i motsats till internminnet som bara håller kvar program m.m. så länge som datorn är påslagen. För när datorn stängs av så töms internminnet på allt innehåll. Sen kan man också utrusta datorn med diverse tillbehör som ljudkort, CD-ROM m.m. Till datorn kan man också ansluta skrivare, scanner osv.

I botten finns all hårdvara, som mikroprocessor, hårdisken, tangentbordet m.m. För att hårdvaran ska fungera behövs mjukvara, och det är helt enkelt en massa olika program.

1. Allra mest grundläggande är de program som sköter om hårdvaran, BIOS.
(Basic Input Output System), som är en samling små korta program som kommunicerar direkt med hårdvaran. BIOS finns permanent i datorn i ROM minnet.

2. Därefter kommer operativsystemet. Det kan t.ex. vara DOS och Windows (gamla Windows 3.x ligger som ett skal över DOS), eller Windows 95, som inte behöver DOS. LINUX och OS2 är andra exempel på operativsystem. Det är operativsystemet som sköter kontakten mellan dig och BIOS.

3. Högst upp är alla program och applikationer som t.ex. Word, Excel, databaser m.m.

Om du som exempel vill spara ett dokument i Word, så ger du kommandot 'Spara' i Word som tolkar vad du vill göra och skickar vidare begäran till operativsystemet. Operativsystemet utnyttjar sedan rutinerna (programsnuttar) i BIOS för att skriva ner dokumentet på hårddisken (eller på diskett).

 


Nätverk

Man kan köra datorerna i ett så kallat nätverk. Det innebär att alla datorer har kontakt med varandra via en kabel. Och det i sin tur innebär att alla kan kommunicera med varandra. Man kan likna det med hus som ligger efter en gata. Varje hus har sin egen adress, likadant med datorerna. Varje dator har en egen unik adress och ett namn. Man bor och arbetar i huset/datorn, och man kan umgås med andra genom telefon/Chat, post/MAIL. Man kan dessutom dela/låna saker av varandra, i datorn genom att dela skrivare och hårddisk med andra.
Datorerna kallas med fina ord klienter/arbetstationer. I varje nätverk finns det också en dator som kallas server. Den kan man beskriva som ett servicecenter, där det finns bank, postkontor, affär m.m. Servern har oftast också en skrivare ansluten som kallas nätverksskrivare, och det är för det mesta en laserskrivare. På servern ligger också nätverkets postkontor, stora databaser, central programvara m.m. Om man kör t.ex. Microsoft Office så kan största delen av programmet ligga på servern och bara vissa filer finnas på de lokala datorerna.

För att kunna arbeta med data som används av många personer, t.ex. ett kundregister, så måste man koppla ihop datorerna till ett nätverk.
En till poäng med ett nätverk är att man sparar pengar genom att man inte behöver köpa utrustning till varje PC: man klarar sig med mindre hårddiskar, delar nätverksskrivare, CD-ROM och Faxmodem t.ex. En annan fördel är att det är lättare att underhålla programvaror. Det räcker att uppgradera programvarorna på ett ställe, servern, i stället för att behöva springa runt med disketter till varje PC. Nätverket lokalt kallas LAN som står för Local Area Network. Man kan dessutom ansluta till andra lokala nätverk och bildar på så sätt ett större nätverk, och det kallas för WAN (Wide Area Network). Detta gör att man kan skicka post/MAIL till personer som befinner sig på kanske en helt annan ort.

MAIL kan man använda för att skicka filer till andra också. Du kan bifoga ett EXCEL kalkylark eller ett WORD dokument t.ex. i ditt brev.

Med dagens utveckling av internet, så kan man ju också skicka e-post över hela världen.

Nätverk ger många fördelar och möjligheter, men ställer också ofta till trassel. Bakom den där kabeln som försvinner in i väggen finns en hel uppsjö med lådor och boxar; routrar, switchar, hubbar, tranceivrar, brandväggar, servrar m.m. Till det kommer alla kontakter, kablar, program, drivrutiner, protokoll m.m. som kan jäklas med en. Ibland är det konstigt att det överhuvudtaget fungerar alls!
 

Internet
Väldigt kort, så består internet av en nästan oändlig mängd med datorer över hela jordklotet, som alla har kontakt med varandra via telenätet.
När man 'surfar' på nätet så förflyttar man sig från den ena datorn till den andra och tittar på de hemsidor som finns där. När du anger en adress eller klickar på en länk som t.ex. www.hofors.se så översätts namnet till en adress, en kod, som talar om för datorn var den dator du vill till finns. http://www.hofors.se t.ex. pekar till Hofors Kommuns hemsida.
Den sista ändelsen talar (för det mesta) om var i världen datorn finns; .se betyder Sverige, .fi är Finland, .uk Storbritanien o.s.v.

 


Ordförklaringar:

Hårdvara
Datorn, hårddisk, mus....

Mjukvara
Program, data, filer ,dokument.

CPU / Mikroprocessor
Central Processing Unit, datorns hjärta/hjärna. Har olika modellbeteckningar: 286, 386, 486, Pentium o.s.v.

Internminne / RAM-minne
Arbetsminnet i datorn. RAM betyder Random Access Memory.

Hårddisk
En liten låda som innehåller flera små skivor som man lagrar data på.

CD-ROM
CD skiva, ser ut precis som de CD som man köper musik på. ROM står för Read Only Memory, dvs. man kan inte förändra innehållet.

Meg
Förkortning av Megabyte. En miljon tecken.

Byte Ett tecken.
Kilobyte Tusen tecken.
Megabyte En miljon tecken.
Gigabyte Tusen miljoner tecken.

Virus
Små elaka program som kopierar sig själva till disketter och andra program.
Vissa är harmlösa och skojar med dig genom att t.ex. göra hyss med
tangentbordet. Andra kan förstöra alla dina program på hårddisken, kanske
radera alla dina filer o.dyl.

 


Burkar

Stordator
En ‘stor’ dator som kan bearbeta och hantera stora mängder data och många
användare. Försäkringsbolag, banker och större företag brukar använda sådana. Stordatorer är också stora fysiskt, och är luft eller vattenkylda.

 

Minidator
En dator som är mindre både till pris, storlek, prestanda (men ändå till för många samtidiga användare). Olika typer:DIGITAL VAX, ALPHA; IBM AS400, RS6000; SUN; UNISYS m.fl.
Operativsystemet UNIX körs på minidatorer (förutom LINUX som också körs på PC) och även Windows NT kan t.ex. köras på Digitals Alpha.

 


Mer information

Bildformat:
De två bildformat som används på internet är GIF och JPG.
Gif bilder kan som max ha 256 olika färger, emedan JPG bilder kan ha 16 miljoner färger.

Tumregel för att hålla ner storleken på bildfilen:
om du har en bild med komplicerad struktur, använd JPG,
om bilden har stora ytor med samma färg, använd GIF.
Dessutom, GIF bilder kan också vara transparanta, d.v.s. man kan göra bakgrunden genomskinlig.

Bilder som rör sig är så kallade gif-animationer, d.v.s. det är GIF bilder med flera lager av bilder och kontrollblock som talar om intervallen mellan bildbyte.
 

Hårddisk - Internminne/RAM-minne

Detta är en liten hjälp för dem som har svårt att riktigt kunna se skillnaden på att minnet tar slut och att utrymmet är slut på hårddisken.

Tänka på internminnet/RAM-minnet som ditt skrivbord, tänk dig sedan hårddisken som bokhyllan bakom dig. När du startar datorn är lika med att du sätter dig vid skrivbordet och tar fram penna, suddgummi och papper som du lägger på skrivbordet. Om du sedan ska skriva ett brev så tar du fram skrivmaskinen(Word) och ställer på bordet. Om du ska skriva efter en mall eller ändra i ett gammalt brev så tar du fram dokumentet från bokhyllan(hårddisken). Föreställ dig nu skrivbordet(internminnet), det börjar fyllas med grejor som pärm, papper, skrivmaskin, pennor m.m. Om du vill börja kalkylera och räkna lite, så tar du fram mer papper och räknemaskinen(Excel) och ställer på skrivbordet. Hur ser det ut nu? Det börjar att bli lite trångt på bordet(internminnet). Om du har lite minne så är det lika som att har ett litet skrivbord, och det blir ju fullt snabbt. Om du däremot har mycket minne/stort skrivbord, så kan du breda ut grejorna mer och få plats ändå. Om du kör Windows 95 och har 8 Megabyte internminne är det som att ha en liten pall som skrivbord. Om du har 64 Megabyte bör du kunna känna dig nöjd.

Sammanfattning:
Du kan inte skriva brev, kalkylera, måla teckningar o.s.v. allt på samma gång om bordet är fullt med grejor. Om minnet tar slut så är det lika med att skrivbordet(internminnet) är så fullt med grejor att du inte kan göra något mer. Men utrymmet i bokhyllan(hårddisken) är ju inte slut för det! När bokhyllan(hårddisken) blir full är symptomen att du inte kan spara några fler dokument!

För litet minne/skrivbord är INTE det samma som att bokhyllan/hårddisken är full. Om skrivbordet(internminnet) blir fullt hela tiden så får du endera göra en sak i taget, eller köpa mer minne.

Kom ihåg, skrivbord = internminne. När du stänger av datorn så tömmer du internminnet = du tömmer skrivbordet. Om du inte har sparat dina brev, kalkyler, teckningar m.m. i bokhyllan(hårddisken), så försvinner de i papperskorgen och är borta för alltid. Även bokhyllan(hårddisken) får dock slut på utrymme efter ett tag, så kom ihåg att städa bort gamla papper och pärmar efter hand.

Mats Rajaniemi

www.rajaniemi.com    Website: www.rajaniemi.com
   © Copyright 1998 - 2002
Mats & Therese Rajaniemi